Islamsko bratstvo

Islamsko bratstvo

Slide1Današnjim muslimanima je preko potrebno islamsko bratsvo, ljubav po božijim pravilima je jedan od najčvršćih obaveza vjerovanja, od Muaza bin Enesa El-Džuhnija r,a, se prenosi da je Poslanik a,s, rekao; Ko bude dijelio u ime Allaha, i branio u ime Allaha, i volio u ime Allaha, mrzio u ime Allaha, ženio se u ime Allaha on je upotpunio svoj iman (vjerovanje). Imam Tirmizi.

Ebu Hurejre r,a, prenosi da je Poslanik a,s, rekao; Ko želi ili hoće da okusi slast vjerovanja, neka voli roba (insana) ni radi čega osim Allaha. Imam Ahmed. Muaz ibn Džebel prenosi da je Poslanik a,s, rekao: Moja ljubav pripada onima koji se vole radi Mene, i onima koji se druže radi mene i onima koji se posjećuju radi mene i onima koji daju (dijele) jedni drugima. Imam Ahmed.

Ustvari islamsko bratsvo je jedan dio Allahove blagodati kojom je počastio vjernike. Allah dž,š, kaže u suri Ali Imran 159: Samo Allahovom milošću ti si blag prema njima; Zatim kaže u istoj suri ajet 103: I sjetite se Allahove milosti prema vama kada ste bili jedni drugima neprijatelji, pa je On složio (sjedinio) srca vaša i vi ste postali, milošću Njegovom, braća.

Draga braćo; ljubav među vjernicima je put ka Allahovom hladu na Sudnjem Danu, kao što se prenosi u hadisu da će sedmorica biti u hladu na dan kada nebude ničijeg hlada sem Allahovog hlada; Dvojica ljudi koji su se voljeli u ime Allaha, na toj ljubai se sastali i rastali.

Allah dž,š, kaže u suri Hudžurat 10: Vjernici su samo braća. U protivnom, ako nisu braća, onda oni nisu vjernici. Mu’džiza ili nadnaravnost se desila u Poslanikovo a,s, vrijeme, Allah dž,š, kaže u suri Enfal 63: Da si ti potrošio sve ono što na Zemlji postoji, ti ne bi sjedinio srca njihova, ali ih je Allah sjedinio.  Orijent našeg vjerovanja je da se volimo.

Načini ili putevi za jačanje islamskog bratsva među muslimanima

Prvi način je: Ljubav u ime Allaha dž,š: Muaz ibn Džebel r,a, prenosi da je Poslanik a,s, rekao: Allah dž,š, je rekao: Oni koji se vole međusobno u ime Moje će biti na svijetlim platformama i mimberima na Kijametskom Danu, pozavidjet će im i Poslanici i šehidi. Imam Tirmizi.

Drgi način je: Imati čisto srce: Moramo čuvati svoje srce od mržnje, ljubomore i zavidnosti ili ružnih misli i odluka, treba pokušati razumjeti riječi drugih na najbolji način, imati lijepo mišljenje o drugim muslimanima. Enes r,a, prenosi da je Polanik a,s, rekao: Nemojte zavidjeti jedan drugom, ne mrzite jedan drugog, ne kidajte veze među sobom, već budite o Allahovi robovi braća u islamu.

Treći način je: Niko ne smije ne pričati sa svojim bratom više od tri dana: Dakle muslimanu i muslimanko nije dozvoljeno da izbjegava brata ili sestru muslimanku više od tri dana (ono da ne pričaju) Abdullah ibn Amr r,a, prenosi da je Poslanik a,s, bio upitan: Ko je najbolji među ljudima? Poslanik a,s, odgovori: Svaki čovjek čije je srce uredno i čisto od grijeha, zuluma i nepravde, ljutnje i zavisti i čiji jezik govori samo istinu.

Četvrti način je: Savjetovanje i preporučivanje istine i strpljenja: Čisto srce učvršćuje veze među vjernicima, savjetuje i preporučuje istinu. Allah dž,š, kaže u sri Asr: Tako mi vremena – čovjek, doista, gubi, samo ne oni koji vjeruju i dobra djela čine, i koji jedni drugima istinu preporučuju i koji jedni drugima preporučuju strpljenje.

Peti način je: Priznavanje zasluge brata muslimana: Alla dž,š, kaže u suri Bekare 237: I ne zaboravite da jedni prema drugima velikodušni budete. Postoji jedan primjer; Ako ti neko pomogne i ophodi se prema tebi lijepo, to ne smiješ nikad zaboraviti. S druge strane, ako se ti ophodiš lijepo prema drugima, to trebaš zaboravit, to se naziva savršenstvo.

Šesti način je: Biti iskren i otvoren: Jedan svijetli primjer iz života Poslanika a,s, na drugoj prisegi na Akabi, kada je Ebu Hejsam ustao da pita Poslanika a,s, iskreno i otvoreno, rekao je o Allahov Poslaniče, mi imamo ugovor sa jevrejima i mi ćemo taj ugovor prekinuti sa njima. Pitam se ako to uradimo i kad ti Allah da pobjedu, hoćeš li se vratiti svome narodu i plemenu? Tada se Poslanik a,s, nasmijao i rekao: Naravno da neću! Ja sam jedan od vas i vi ste od mene, ja se borim protiv onih s kojima se vi borite i uspostavljam mir sa onima s kojima vi mir uspostvaljate.

Sedmi način je: Oprost i tolerancija: Rekao je Allahov Poslanik a,s: Ko god ne primi izvinjenje svoga brata, ima grijeh kao i diler kamte. Ibn Madže. U drugom hadis se kaže; Ako musliman odbije izvinjenje svog brata muslimana, on je odbio da se sretne samnom kod mog korita (havda, vrela). Oba ova hadisa su slaba, bilježe ih mam Taberani, Ibn Madže i drugi.

Advertisements

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s