Riječi ibn Mesuda o djelima i vrlinama ashaba r,a,

Rekao je Abdullah ibn Mesud r,a: Ko traži uzora sebi neka se ugleda na ashabe Poslanika Muhammeda a,s, jer su oni najpobožniji, najučeniji, sa najmanje livemjerja u sebi, najispravnijeg vladanja i najboljeg statusa. Allah dž,š, ih je odabrao da čine društvo Njegovom Vjerovjesniku a,s, i da uspostave Njegovu vjeru. Zato se upoznajte sa njihovim vrlinama i slijedite ih u njihovim djelima, jer su oni bili na pravom putu.

Generacije muslimana su se stoljećima napajali na njihovim vrlinama, prosvjetljivali se njihovom plemenitošću, držali se načina odgoja i slijedili njihov put u dostizanju slave.

Ummete! Ummete! kada bi mi dans sljedili njihov pravac gdje bi nam bio kraj? Da znamo bar slijediti a kamoli šta drugo, koliko bi bilo mirnije, manje rasprava, manje polemike, manje svađe, manje zavisti, manje svega, a postigli bi uzajamnu i recipročnu ljubav, pažnju, milost, samilost, pomoć, pomaganje, rad, napredak i mnoga dobra. Ali ko bi kod nas vodio rasprave, ko bi se bavio onim za šta nije sposoban, ko bi stvarao nered i cijepao muslimane na razne frakcije i grupe. A toga danas nam ne nestaje. Puno je primjera da bi ih sve spomenuo ali je dovoljno pogledati oko sebe i uvidjet ćemo mnoge stvari.

Molim Allaha dž,š, da na da napredka da nam podari uputu i da slijedimo ono što je najbolje.

Esselamu alejkum ve rahmetullahii ve berekatuh

One thought on “Riječi ibn Mesuda o djelima i vrlinama ashaba r,a,

  1. ezretan

    Amin ya Rabb! Upravo citam knjigu “Ashabi Allahovog Poslanika” by Hilmi Ali Sa’ban
    kakvi plemeniti Ashabi! njihive osobine nadahnjuju I suze poteku citajuci, razmisljajuci I dove saljuci da im Allah swt podari najbolje nagrade, I pomogne nam da idemo putem kojim su Pejgamber Mohammad saws I oni isli

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s