Vidljiva činjenica

Muhammed ibn Abdullah a,s, je ostvario pobjedu onoga dana kada su njegovi ashabi r,a, voj iman (vjerovanje) pretvorili u životnu sliku na kojoj kao obični ljudi obilaze bazare i jedu hranu, kada svaki od njih čini živi Kur’an koji hoda po zemlji, i kada svaki pojedinac među njima predstavlja konkretan uzor islama, model kroz kojega se oćituje islam. Tekstovi sami po sebi ne čine ništa, kao što ni Kur’an sam po sebi nema djelotvornosti sve dok ne bude u stvarnosti slika čovjeka.

Ni prncipi, ma kakvi oni bili nemaju u sebi životnosti sve dok ne postanu put koji se slijedi. Zato je Muhammedov a,s, primarni cilj bio da formira čovjeka, a ne da drži govore, da oblikuje svijest kod ljudi, a ne da im drži predavanja, da izgrdi primjerno društvo, a ne da utemelji filozofiju. Poslanikova zadaća je bila samo da prenese tu ideju na ljude, da ona ovlada njima i da je oni prihvate kao realnu činjenicu.

Poslanik a,s, je ostvario pobjedu onoga dana kada je od ideje islama formirao stvarne ljude, kada je njihovo islamsko uvjerenje pretvorio u konkretno djelo, kada je od jednog Mushafa, ali ne tintom na listovima papira ispisanih, nego svjetlom u srcima ovih ljudi. Govor ove ideje djelom i praksom – što i jest islam koji im Muhammed a,s, donosi – rezultiralo je uspostavljanjem međusobnih odnosa prožetih raznovrsnom saradnjom među ovim ljudima.

Sejiid Kutub (djelo; pobjeda Muhammeda bin Abdullaha a,s.)

Kada bi mi danas uspjeli sprovesti samo jedan mali dio onoga što su ashabi r,a, uradili. Zato su oni zlatna generacija, puno su radili a malo govorili, djela više kažu nego hiljadu riječi. Koliko će još potrajati da mi današnji muslimani počnemo da radimo i da se zbližavamo da se ujedinjavamo da se ne cjepamo, da se ne razilazimo!!!!

Današnje društvo boluje od mnogih bolesti, a najveća bola nam je da smo svi učevni odnosno ne-uki, zaista kad dublje razmislimo i pogledamo oko sebe, uvidjet ćemo mnoge nedostatke kod nas samih, ali kad bi barem oni koji se pokušavaju spasiti bili još bliže jedni drugima, više ljubavi, više srdačnosti, više pažnje, to bi značilo mnogo što šta, a značilo bi uspjeh prije svega.

Do tada nek nam je Allah dž,š, na pomoći, i nek nam olakša da što prije skontamo svoje slabosti i da se što prije Njemu vratimo i ka Njegovoj uputi kako bi nastavili na puti istine djelovati prije svega na sebe i svoje pa onda i šire.

Esselamu alejkum ve rahmetullahi ve berekatuh

Nov-19-2013/ 16 – Muharram – 1435h

Advertisements

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s