Ženidba tuđinkom?

Među islamskim mudrim preporukama u pogledu izbora žene, je davanje prednosti ženi tuđinki u odnosu na žene istog roda ili bliže rodbine. Time se postiže bolja i zdravija rasnost djeteta, fizička sigurnost od prelaznih i nasljednih bolesti i istovremeno širi krug porodičnog poznanstva i učvršćuje društvene veze.

iz ovakvog braka djeca su u fizičkom pogledu jača, u mentalnom upornija i stabilnijaa u komunikativnom pogleduu sposobnija i širokogrudnija. Zbog toga nije čudo da i Poslanik a,s, upozorava na opasnost ženidbe iz istoga roda i bliže rodbine zbog slabog razvoja djeteta, nasljeđivanja bolesti roditelja i daljih prepreka.

Genetika takođe tvrdi da su djeca rođena u braku između bližih rođaka i u fizičkom i u intelektualnom pogledu slaba.  isto tako nasljeđuju i loše moralne osobine i neobične društvene navike. Ovu činjenicu je Poslanik a,s, utvrdio 14 stoljeća prije nego je nauka rekla svoju riječ. što ukazuje u potpunosti jasno svima koji žele činjenice.

Ovo je lijepo objašnjanje za sve one koji hrle da se rodbina ženi i udaje izmeđuse, dakle mi to ne zabranjujemo, to je dozvoljeno, no međutim kako vidimo da i Poslanik a,s, savjetuje da se ženi i udaje sa tuđinkom ili tuđincem! Činjenica koju neće baš svako prihvatiti, i mnogo je onih koji su zatvorili svoje oči pred ovom činjenicom, a pogotovo u arapskom svijetu.

Svakako postoji i druga skupina koja potpuno odbija ovu dozvoljenu stvar tj; negira, a negiranje vodi ka kufru odnosno nevjerstvu, to moramo prihvatiti i vjerovati u to, jer onaj Koji nas je stvorio On zna naše osjećaje i zna šta može i šta ne može. Zato savjetujem onima koji još uvjek negiraju ovaj islamski propis a to je ”ženidba ili udaja sa bližom rodbinom” da to prihvate ali svakako to nemoraju da urade, jer evo kako smo naveli, i Poslanik a,s, je savjetovao da se ženi sa tuđinkom ili tuđincem, iz razloga koje smo spomenuli malo čas.

Advertisements

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s