I na kraju godine

I na kraju godine!

Slide1Kao što svi znamo, danas je 3 Januar i dans je prvi petak u novoj 2014 godini. To ne znači da treba pustiti vrijeme da prođe bez razmišljanja o promjenama koje mogu biti bolje za naše živote i koje mogu ojačati naš iman i naše vjerovanje i ubjeđenje.

Dolazak Nove godine, svejedno da li je hidžretska godina ili na neka druga,  je podsjetnik na mnoge blagodati i nimete s kojima nas je Allah dž,š, obasuo. Blagodat je da smo u mogućnosti da živimo svoj život, da možemo jesti, piti i hodati. Blagodat  je i vidjeti, govoriti i čuti, da imamo obitelj i prijatelje, blagodat je živjeti i biti musliman koji imaju svoje vjerovanje. Ovo su samo neke od brojnih blagodati i užitaka koje nam je Allah dž,š, podario.

Što više starimo više uviđamo da blagodat koju dobijamo od Allaha dž,š, se povećava, da li smo toga svjesni ili ne? I da li smo zahvalni na neki drugi način, Allah dž,š, i dalje nas obasipa sa svojim blagodatima, Allah dž,š nam te užitke daje konstantno, i od nas ne traži bilo kakav uzvrat i nadoknadu.

Allah dž,š, nikad ne traži nikakvu naknadu od nas za nebrojene blagodati koje nam On daje. To je, unatoč činjenici da smo uvijek zaboravani i nemarani, Allah dž,š, nikada ne prestaje nam davati svoje blagodati, unatoč činjenici da stalno griješimo.

Dakle, s dolaskom nove godine, nastojmo povećati naš osjećaj zahvalnosti prema Allahu dž,š, slijedeći ono što je Allah dž,š, rekao u suri Al-Bekare 172: “O vjernici, jedite ukusna jela koja smo vam podarili i budite Allahu zahvalni, ako se samo Njemu klanjate!

Možemo izraziti zahvalnost Allahu kroz različite oblike obožavanja i robovanja, bilo da se radi o ibadetu kroz odnos prema Allahu dž,š, kao što je zahvaljivanje ili na neki drugi način, primjerice, donacija u zajednicu  ili za džamiju, jačanje postignuća svoje djece, podupiranje obrazovanja naše djece ili druge djece kroz doniranje. Kaže Allahov Poslanik a,s, u hadisu kog bilježi imam Ibn Madže: “Jedi, pi i oblači se (lijepu odjeću) daji sadaku u koliko ne postaneš arogantan i ukoliko nije u ime raskoši i rasipništva“.

Kaže uzvišeni u suri Ad-Dhuh 11: “I o blagodati Gospodara svoga kazuj! Pored izražavanja zahvalnosti Allahu dž,š, na blagodatima koje nam je dao, tako i dolazak nove godine je podsjetnik da svaki momenat koji prođe, i svaki dan, i svaka godina koja prođe, to znači da su nam se i godine povećale.

Danas nije isto kao jučer. Stariji smo danas nego jučer, to bi trebalo donijeti osjećaj grižnje savjesti u nama samima, te podsjetnik da se približavamo smrti. Zapitajmo se, jesmo li i koliko smo hajra i dobra učinili?! Jesmo li se pripremili za smrt? Imamo li dovoljno dobrih djela kao naše investicije kada budemo proživljeni na Dana Sudnjem? Ako Melek smrti dođe i zakuca na naša vrata danas po podne, jesmo li spremni?

Naš Poslanik Muhammed a,s je rekao u hadisu kojeg bilježi Imam Tirmizi od Abdullah El-Eslemija: Najbolji od vas su oni s najdužim životima i najboljih dijela, a najgori su oni sa najdužim životima i najlošijim djelima. Ali bin Ebi Talib je jednom rekao: Najveći mi je gubitak da danas budem isti kao i jučer.

Dakle razmišljanje o našem vremenu i da smo svakog trenutka, dana i godine koji prolaze bliže našoj smrti i suočavanja sa istinošću i stvarnošću. Ja još nikada nisam nekoga čuo i vidio na dženazi kad dođemo da klanjamo dženazu da je porekao SMRT – dakle to je istina i niko je nemože pobjediti i niko je ne može poreći, a sve drugo se može i ne mora ali se umrijeti MORA.

Svakodnevno, trebamo shvatiti da moramo da se popravimo, da budemo bolji. Jer, postoje dani u kojima smo zdravi i dobro, a ima dana kada smo bolesni i slabi. Ima dana kada smo bili sretni, a ima dana kad smo tužni? Doista, to je ciklus života.

Dok smo možda zauzeti s našim svakodnevnim aktivnostima, bilo kao zaposlenici u fabrikama ili privatno, studenati i tako dalje, to nas ne spriječava da neko vrijeme vratimo se korak natrag i razmislimo o tome šta smo učinili i šta planiramo učiniti. To je ono što se zove samokontrola i samoobračubavanje ili muhasabah i razmišljanje. Moramo izdvojiti neko vrijeme u našim preokupiranom rasporedu, da malo razmišljamo da malo vagamo naša djela.

To je smisao životu mu’mina. On će uvijek nastojati biti poslušni sluga Allahu dž,š. Ovo nije prekasno i za nas da se povećaju naše dobra djela.

Advertisements

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s