Poslanik a,s, kao uzor cijelom čovječanstvu

Poslanik a,s, kao uzor cijelom čovječanstvu

Slide1Zahvaljujemo se Allahu dž,š, koji nas je uputio na pravi put, hvala Allahu koji nas je počastio da budemo sljedbenici Poslanika a,s, najodabranijeg čovjeka, najboljeg pedagoga, najboljeg psihijatra, najboljeg profesora, najboljeg učitelja, najboljeg doktora, najboljeg odgajatelja, najboljeg lidera i veđe, najboljeg imama. Neka je salavt i selam na Poslanika a,s, i njegovu porodicu i sve sljedbenike do Sudnjeg Dana.

Ono što treba nama danas je da se vratimo islamu i islamskim vrijednostima, islamskom karakteru, islamskom moralu, islamskim principima. Allah dž,š, je odgajao Poslanika a,s, i zato mu je dao najbolji odgoj, najbolju ćud i narav. A koga Allah dž,š, odgaja on je potpuno i savršeno stvorenje, komplentirana osoba.

Dragi roditelji majke i očevi, draga omladino, da bi bolje shvatili ozbiljnost i njegovu a,s, ličnost, moramo se pozabaviti njegovim životopisom, njegovom biografijom, kako to da je on a,s, najbolji odgajatelj, učitelj, vođa, predvodnik, predcjednik, političar, ekonomist itd…

Pogledajmo kroz historiju i vidjet ćemo kako je on a,s, uspio najneuki, najnepismeniji najnecivilizovaniji i najznazadniji narod, za samo 23 godine dovesti do nekog savršenstva. Doveo ih je da vladaju svijetom, da druge podučavaju pravdi, jednakosti, ljubavi, brizi, darežljivosti, samilosti, solidarnosti itd…

Allah dž,š, nam kaže u Kur’anu: “Jer ti si, zaista, najljepše ćudi”. (El-Kalem, 4)

Kaže Poslanik a,s, “Odgajao me je moj Gospodar i On me je najljepše odgojio”.

Poslanik izričito naglašava: Allahu je najdraži Njegov rob koji je najljepše naravi i odgo­ja.

Da bi čovjek bio koristan u islamskom smislu i na islamski način živ i poslije smrti, Poslanik a,s, kaže: Kada čovjek umre (preseli) prestanu mu sevabi stizati, osim u tri slu­čaja: trajne  sadake, nauke kojom se svijet koristi i dobrog djeteta koje mu dovu čini.”

U ovom hadisu Poslanik a,s, je upotrijebio riječ ”VELED” što označava djete muškog i ženskog roda, djete koje je odgajano u islamskom ambijentu, djete koje ima islamski odgoj, islamski moral i etiku. Takvo djete će znati za svog roditelja, takvo djete će koristi i nakon roditeljske smrti.

Kakve sve posljedice i teškoće donosi neodgojeno dijete svojim roditeljima svjedoči slijedeći hadis: Nije ti neprijatelj čovjek koga u borbi ubiješ i stekneš zvanje gazije, ili on tebe ubije pa postaneš šehid i zaslužiš džennet. Pravi ti je neprijatelj tvoje neodgojeno dijete koje je iz tvoje kičme poteklo. Zatim, neprijatelj ti je i tvoj imetak koji si svo­jim rukama zaradio a on ti postao jedina preokupacija”.

Šta je najveća vrijednost, najskuplja dragocjenost i najljepši uk­ras koji roditelji mogu ostaviti svojoj djeci? Odgovara Allahov Poslanik a.s.: Lijep odgoj je najvrednije nasljedstvo koje roditelj može os­taviti svome djetetu” ,„Najbolje što roditelj daruje djetetu jeste lijep odgoj.“

Dakle vidimo da je Poslanik a,s, odgajao generacije i generacije, savjetovao je svoje sljedbenike da se vladaju po islamskim pincipima i islamskom bontonu.

Molim Allaha dž,š, da nam podari lijep karakter, lijep bontn, i da nam spasi našu omladinu, da ih sačuva savremenih iskušenja, amin ja Rabbel alemin..

Esselamu alejkum

Imam Sedin

Advertisements

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s