Biti pod zaštitom Allaha dž,š

Biti pod zaštitom Allaha dž,š

Slide1Danas započinjem hutba sa hadisom kog bilježi Imam El-Bejhakki u svojoj knjizi Šu’ab El-Iman. Kada je jedne prilike Ibn Omer r,a, putovao, sreo je pastira, odluči ibn Omer da iskuša pastira sa bogobojaznošću (da vidi koliko je bogobojazan) upitao je ibn Omer: Hoćeš li mi prodati jednu ovcu? Pastir reče: Nema im gazde (nisu moje)! Ibn Omer reče: Reci mu da ju je vuk pojeo.

Zatim je pastir podigao glavu prema nebu i rekao: A gdje je Allah! ibn Omer reče: Ja sam tako mi Allah preči da to kažem. Pa je kupio ibn Omer pastira i kupio je stado, pa je oslobodio tog slugu pastira i dao mu je stado.

Dobro razmislite o ovom događaju i koliko je čovjek imao takvaluka i bogobojaznosti, kakav je njegov iman i vjerovanje? Kakav li je on pastir? Dovoljno mu je bilo svjesnosti da ga Allah dž,š, posmatra, i da Ga jedino On može spasiti.

Ovo je jedan dragulj mudrosti koji je jedan od Allahovoh atributa a to je ”MUHEJMIN” što znači zaštitnik. Jedino Allah dž,š, može zaštititi svog roba, jedio On može da im da sigurnost i mir, kao što se i desilo ovom slugi i pastiru koji je dbio i slobodu i stado.

Allah dž,š, kaže u suri Hašr 23: On je Allah nema drugog boga osim Njega, Vladar, Sveti, Onaj koji je bez nedostataka, Onaj koji svakoga osigurava (muhejmin) Onaj koji nad svim bdi, Silni, Uzvišeni, Gordi. Hvaljen neka je Allah, On je vrlo visoko iznad onih koje smatraju Njemu ravnim!

Allah dž,š, je Taj koji stalno bdije nad svojim stvorenima i nad svime što postoji, stalno ih kontroliše i prati, nadzire i nadgleda. Allah dž,š, nadgleda naše dnevne aktivnosti uključujući i rizk (obskrbu) život i smrt, Allah dž,š, nas štiti i konstantno smo pod Njegovom kontrolom. Kako kaže Poslanik u hadisu u kom savjetuje Ibn Abbasa r,a: Mladiću čuvaj Allah i Allah će tebe čuvati. Čuvaj Allaha, imat ćeš Ga stalno pri ruci. Kada moliš, moli Allaha; ako tražiš pomoć, traži je od Allaha.

Zato razmislimo o ovome o čemu je pitao Ibn Omer r,a, pastira, ponekad ili vrlo često u naše vrijeme u našem zemanu, osjećamo kako ljudi, (Allahova stvorenja), stavljamo Allah dž,š, po strani neuzu billah (da Allah oprosti) ili izgubimo vjersku svjest, tako da se upustimo u haram (nedozvoljeno) konzumiranje obsrkbe, i stičemo imetak na nečist način,  Ili ne vođenje brige o obavezama koje nam je Allah dž,š, naredio i Njegov Poslanik a,s.

Takođe pstoje i oni koji su napustili i zanemarili svoje obaveze prema porodici, prava žene i djece i obrnuto. Razmislimo kako ćemo stati pred Allaha  i odgovoriti na pitanja kad stanemo pred Gospodara svjetova. A Poslanik a,s, lijepo kaže: Svi ste vi pastiri i svi ćete biti pitani za svoje stado!?

Zato moramo voditi brigu i moramo biti budni, o onome šta govorimo, mislimo i radimo. Sve što se kaže javno ili to tajno prišutimo, ili se krije u našim dušama i srcima, sve je to Allahu dž,š, poznato i ništa mu skriveno nije. Allah dž,š, kaže u suri Hadid 6: I On zna svačije misli. Allah dž,š, kaže u suri Gafir 19: On zna poglede koji kriomice u ono što je zabranjeno gledaju, a i ono što grudi kriju;

Allah dž,š, želi da nam bude blizu, jer je On naš zaštitnik. Jedan od znakova da je Allah dž,š, naš zaštitnik je da nam je podčinio cijeli svijet i sva ostala stvorenja da služe čovjeku.

Ako bi bolje razmotrili Zemlju i razvoj ekologije i ekološkog sistema uvidjet ćemo da je sve stvoreno da služi čovjeku i to je Allahova dž,š, dobrota prema nama, Allah dž,š, kaže u suri Lukman 20: Kako ne vidite da vam je Allah omogućio da se koristite svim onim što postoji na nebesima i na Zemlji i da vas darežljivo obasipa milošću Svojom, i vidljivom i nevidljivom? A ima ljudi koji raspravljaju o Allahu bez ikakva znanja, bez ikakve upute i bez knjige svjetilje.

Advertisements

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s