BORBA ZA KONTROLU NAD EGIPTOM: ZAŠTO SE VELIKA SAUDIJA BOJI MALOG KATARA?

saudiTenzije koje Saudijska Arabija ispoljava prema Kataru leže u strahu dinastije Saud od gubljenja vlasti, moći i prestiža, ali prije svega hegemonističke pozicije u arapskom svijetu. Piše: Osman Softić

znenadna odluka o povlačenju ambasadora Saudijske Arabije, Ujedinjenih Arapskih Emirata i Bahreina iz Dohe, u znak protesta pomenutih zemalja protiv vanjske politike Katara, konačno je na površinu izbacila ozbiljna neslaganja unutar Vijeća za zaljevsku saradnju. Saudijska Arabija je zaprijetila Kataru da će mu, ako odmah ne ispuni njene zahtjeve, uvesti kopnenu i pomorsku blokadu.

Zvanični Rijad traži od Katara da prekine sve veze s Muslimanskom braćom, koju je proglasio “terorističkom organizacijom”, da zatvori satelitsku televizijsku mrežu Al Jazeera i ukine ispostave dva istraživačka instituta u Dohi – Brookings i Rand, najutjecajnije globalne centre za geostratešku politiku. Saudijska Arabija je, kako navode saudijski mediji, optužila Katar za “prikrivenu destabilizaciju” režima u Rijadu. Naravno, Rijad svoje zahtjeve opravdava zabrinutošću za “sigurnost i stabilnost regije”, iako se zapravo radi o strahu dinastije Saud od gubljenja vlasti, moći i prestiža, ali prije svega hegemonističke pozicije u arapskom svijetu.

Suprotstavljanje reformama

Usljed pomenutih tenzija došlo je do ozbiljnog rascjepa unutar Vijeća za zaljevsku saradnju. Na jednoj strani je Saudijska Arabija, koja je sve donedavno uspijevala dominirati politikom ove organizacije, a na štetu njenih manjih članica. U tome su je uglavnom slijedili njeni sateliti – UAE i Bahrein. Na drugoj strani, uz Katar su Oman i Kuvajt, zemlje koje su odbile podržati saudijske zahtjeve u diplomatskom ratu protiv Katara. To praktično znači da je na pomolu konačni raspad ove multilateralne organizacije.

Jedan od uzroka neslaganja Saudijske Arabije sa njenim manjim susjedima svakako je i percepcija iranske prijetnje i odnos prema ovoj značajnoj regionalnoj sili, barem kada je riječ o budućnosti zaljevske regije, ali i Bliskog istoka u širem smislu.

Postoji više faktora koji su doveli do fragmentacije Vijeća za zaljevsku saradnju. Jedan od najznačajnijih svakako je “Arapsko proljeće”. Saudijska Arabija, s jedne, i Katar, s druge strane, ne dijele istu percepciju “Arapskog proljeća”. Saudijci su tražili od Katara da prestane pružati finansijsku podršku, otkaže dobrodošlicu zvaničnicima Muslimanske braće, podrži vojni udar u Kairu i povinuje se dikatatu “starijeg brata” u Rijadu, što je Doha odbila.

Ovakav arogantni odnos Rijada ne iznenađuje, budući da je saudijska monarhija decenijama podržavala stari autokratski arapski poredak ili status quo na Bliskom istoku, žestoko se suprotstavljajući i najmanjim reformama, a pogotovo revolucionarnim demokratskim promjenama koje su, na koncu, ipak, makar i djelimično, zahvatile regiju.

Ono što pruža utjehu režimu u Rijadu jeste činjenica da “Arapsko proljeće” nije uspjelo uroditi funkcionalnim demokratijama koje bi mogle poslužiti kao primjer i uzor ostatku arapskog svijeta. Mlada demokratija u Egiptu je naprasno ugušena, vlada u Tunisu je i dalje nestabilna, a rat u Siriji se pretvorio u dugotrajni sektaški sukob bez jasnog pobjednika na vidiku. U strahu da bi vjetrovi “Arapskog proljeća” mogli zapuhnuti i Kraljevstvo, despotski režim u Rijadu, u savezu s poslušnim Emiratima i Bahreinom, investirao je čak 32 milijarde dolara kao pomoć kontrarevolucionarnim snagama Egipta.

Otvoreni rat

Za razliku od Saudijske Arabije Katar je zauzeo suprotan stav i zajedno s Turskom osudio državni udar u Kairu te pružio gostoprimstvo članovima Muslimanske braće. U vezi sa Sirijom, iako obje zemlje podržavaju rušenje Assadovog režima, među njima postoje ozbiljne razlike u pogledu njene političke budućnosti.

Osim toga, u nastojanjima da ojača dominaciju monarhističke vlasti u arapskom svijetu nad revolucionarnim i demokratskim pokretima, Saudijska Arabija je nedavno ponudila specijalni status u članstvu Vijeća za zaljevsku saradnju kraljevinama Maroko i Jordan. Ovakav prijedlog najbolje ilustrira ne samo licemjerstvo već i svojevrstan očaj saudijske politike.

Maroko, koji se nalazi na sjeverozapadu Afrike, osim što je monarhija ni po kojoj drugoj osnovi ne ispunjava uvjete za članstvo u regionalnoj organizaciji za saradnju u Zaljevu, koja je prvenstveno uslovljena geografskim faktorima, s obzirom na to da se tiče specifične sigurnosne saradnje u regiji Arapskog zaljeva. Iako se nalazi bliže Zaljevu, to isto važi i za Jordan.

Zato što Doha pruža utočište arapskim demokratskim snagama, saudijske vlasti Katar doživljavaju kao platformu za destabilizaciju zaljevskih susjeda. S obzirom na to da u Saudijskoj Arabiji i Emiratima živi veliki broj simpatizera Muslimanske braće, vlade ove dvije zemlje boje se da bi oni mogli naći utočište u

Kataru i odatle vršiti destabilizaciju ovih zemalja.

Katar kao stvarnu prijetnju svojoj sigurnosti vidi više u Rijadu s kojim je u formalnom savezu, a manje u Teheranu protiv čije prijetnje je osnovano Vijeće za zaljevsku saradnju.

Saudijska Arabija ne uspijeva prikriti nezadovoljstvo i ljubomoru zbog činjenice da joj je Katar uspio preuzeti mjesto sponzora islamskih pokreta u regiji. Iako je prije nekoliko decenija i sam pružao utočište islamistima, kada je to bilo oportuno za porodicu Saud, režim u Rijadu im je danas objavio otvoreni rat, proglasivši ih teroristima, pri tome zaboravljajući da je preko svoje obavještajne službe te u saradnji s američkom Centralnom obavještajnom agencijom i pakistanskom vojnom obavještajnom službom (ISI) direktno kumovao u stvaranju jedne od najvećih terorističkih pošasti modernog svijeta: Al-Kaide.

Opširnije na portalu AJB:

Advertisements

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s