Podizanje visokih zgrada na vrhu Mekanskih brda je pred-znak Kijametskog Dana

Podizanje visokih zgrada na vrhu Mekanskih brda je pred-znak Kijametskog Dana

satPoslanik a,s, je nagovjestio visoku izgradnju u Meki pred Kijametski Dan i to će biti sve intezivnije! Prenosi se od Poslanika a,s: Pa kad vidiš Meku izbrazdanu (otvorenu, otkrivenu i iskopanu) i povezanu cijevima (bunarevima) i vidiš visoku gradnju čije visina nadvisuje visinu brda, približio se Čas, približio se Čas.

فقد روي عن رسول الله صلى الله عليه وسلم :( فإذا رأيت مكة قد بعجت كظائم ورأيت البناء يعلو رؤوس الجبال فاعلم أن الأمر قد أظلك ) قد أظلك : أي اقتربت الساعة 

Inače riječi: beadžet (بعجت) ima značenje kako stoji u riječniku arapsko-bosanskom od Muftića: Otkriti – otvoriti – izbrazdati i iskopati. A vidimo da je Meka sva iskopana koliko kramova i koja izgradnja, i u ovoj predaji je interesantna preciznost Poslanika a,s. A ovo je još jasnije onima koji su bili ovih godina na hadžu!!!

Te druga riječ u ovoj predaji je: Kezaim (كظائم) a ima značenje: Ulazak – vrata – konop (povezvanja) cijev (podzemne) bunar itd. Dakle povezanost ulaza i izlaza, te sve to prati cjevovodi podzemni. I u ovoj riječi vidimo preciznost Poslanika a,s, kada opisuje događaj koji će se zbiti. 

Ova predaja se bilježi i kod Ibn Ebu Šejbe, pričao nam je Gander od Šejbeta a on od Ja’laa ibn Ata’a a on od svog oca da je rekao; Držao sam kamilu  Abdullaha ibn Amra za povodac koji je rekao: Kako ćete postupiti kada srušite Kabu pa nestaviti kamen na kamen (misleći onako kako je bilo)! Rekli su: Hoćemo li tada biti u islamu, rekao je vi ćete biti muslimani, zatim je rekao: Zatim će te izgraditi kabu ljepše nego je bila, pa kad vidiš Meku da se otvorila i izbrazdala te povezanu sa ulazima i izlazima i vidiš zgrade visočije od brda, znaj da je Kijametski Čas blizu. 

Od Džabira bin Abdullaha r,a, se prenosi da je Omer ibn Hattab r,a, rekao da je on čuo Poslanika a,s, kada je rekao: Izaći će stanovnici Meke iz Meke a zatim je neće izgrađivati ili će biti izgrađena sasvim malo kao i naseljena, zatim će se ponovo izgraditi i naseliti, a zatim će ponovo iz nje izići i više se u nju neće vraćati. ovu predaju bilježe; Imam Ahmed, Ebu Ja’la, Hejsemi kaže da je predaja dobra. 

brdoEvo kako vidimo ovaj znak se pojavio, izgradila se Meka i proširila, naseljena je, te su gradnje visoke sa svih strana, voda curi na sve strane (provedno podzemnim cjevovodom) znaj da se Čas približio. 

بعجت كظائم”؛ أي: حفرت قنوات. ذكره ابن الأثير وابن منظور 

Ovo znači da su se ”kanali prokopali”, tako spominje IbnMenzur Ibn esir i drugi. A ovo je činjenica, pogotovo za one koji su to vidjeli svojim očima. 

Prevod i obrada teksta: Imam Sedin Agić

Izvor: http: quran-m.com

Advertisements

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s