Blagodati nad blagodatima!!!!

Blagodati nad blagodatima!!!!

dua10Allah dž,š, iz svoje milosti obasipa svoje iskrene robove sa ramzanskim poklonima i rasprodajom, i to se dešava svakke godine u hadisu kog bilježi Ibn Huzejme se kaže: Za obavljeni sunnet je nagrada kao da je obavljen farz.

Ako želiš više onda obavljaj farz u džematu, a onaj ko obavi farz u džematu kao da je obavio 70 farzova mimo ramazana. Ako budeš u ramazanu klanjao podne, raču­nat će se kao 70 farzova, svaki pomnožen s deset sevaba i imaš 700 sevaba. Poslanik a,s, je rekao da je namaz u džematu vreniji a 25 stepeni ili deredža nego kad ga klanjamo pojedinačno, a u drugoj predaji se vrednuje i do 27 deredža. (70×25=1750×5=(8750)/ 70×27=1890×5=9450) a u običnim danima to je 25 ili 27 sevaba. Zamisli koliko samo pet dnevnih namaza donosi dobrih djela! Ako pomnožimo 9450 sa 30 = 283 500 sevapa. Ovo je samo za namaz. A ako bi pokušali sve obuhvatiti to bi bilo nemoguće, i ove brojke su samo metafora jer one mogu biti znatno veće, ovo je ljudska računica ali ne treba zaboraviti da Allah daje i više kome hoće, e sad koliko je to? To samo Allah zna.

Ova zadnja brojka nam govori da je više od 150 godina života i klanjanja, ovo je u vezi obavljanja namaza u džematu.

Ko god provede lejletul kadr u ibadetu, za tu noć koja je bolja od 1000 drugih mjeseci je nagrada opraštanje svih prijašnjih grijeha, a hiljadu mjeseci je oko 83 godine ljudskog života.

To je samo nekoliko Allahovih blagodati prema nama, a šta je za sami post čiju nagradu poznaje samo Allah, jer kaže uzvišeni u hadisu kudsiju; Svako djelo Ademovog sina pripada njemu osim posta, on je moj i ja za njega posebno nagrađujem. Šta je sa učenjem Kur’ana, za svako harf se dobija deset dobrih djela, kako kaže Allahov Poslanik a,s, šta je sa sadakom? Šta je sa zekatom i drugim dobrim djelima, šta je sa nazivanjem selama kad se sretnemo, pa zahvala Allahu džš, pa izgovaranje šehadeta, pa donošenje salavata na Poslanika a,s, slavljenje Allaha, posjećivanja međusobnog, osmjeh na licima i mnogo više! Sad zastanite i razmislite o ovim brojkama, da li vam išta znače?

Imam Sedin Agić

12 Juli-2014/Ramazan 15-1435

Advertisements

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s