Hoćeš li biti bolja osoba nakon ramazana / Will you be a better person after Ramadan?

Hoćeš li biti bolja osoba nakon ramazana?

Imam Sedin AgicEvo, kako ste i sami svjedoci, upravo i ovaj mubarek mjesec ramazan polahko završava, a hoćemo li biti počašćeni sa još jednim, niko ne zna. Isto kao da je jučer počeo a evo već danas završava, ko bih rekao da je ovakom brzinom prošao, ko je se nadao da će ovako brzo proći ovih 30 dana, ko je se nadao da će biti lahko postiti u julu, to samo može Allah olakšati.

Poštovana braćo i sestre, postoji strah kako se približavamo kraju mjeseca ramazana, zašto? Zato jer ramazan nosi sve sa sobom, sve blagodati koje su bile u njemu on ih odnosi, nećemo više postiti, nećemo više biti žedni i gladni, nećemo se patiti sa nespavanjem, nećemo više sušati učenje Kur’ana tokom dugog klanjanja, izgubit ćemo užitak i slast iftara, lijepu harmoniju u džamiji i tako dalje.

Ramazan nas čini zadovoljnim i ponosnim što smo muslimani, ramazan nam pomaže da osjetimo slast imana, kako to Polsanik kaže, halvu imana (vjerovanja). Iman ima svoj okus, a njegov okus je halva, slast.

Svako od vas prisutnih danas uživa u ovom ambijentu u džamiji, učenje Kur’ana, zikrenje, ibadet, klanjanje itd. Sad ponovo otkrivamo fundementalnu činjenicu da ne postoji ništa slađe od obožavanja Allaha dž,š. Nema tog osjećaja koji vas može ispuniti sa srećom i produktivnošću kao što je obožavanje i robovanje Allahu dž,š.

Vaše tijelo je iscrpljeno, vaša grla su isušena, zabranili ste sebi spavanje, ali vam se ne može isplatiti ni milioni dolara za ono što sad osjećate, znajući da ste postili svaki dan cjeli mjesec, trudili ste se da dolazite na teraviju, i na noćni namaz.

Sad se osjećate da ste bar nešto uradili, jer ste zaista uradili nešto što je zaista produktivno a to je obožavanje i iskazivanje poslušnosti Allahu dž,š. Sve što radite za dunjaluk dođe i ode, sve što i ja i vi uradimo za dunjaluk dođe i ode, ne ovisno šta i koliko, jer svi mi to znamo i to imamo u podsvijesti da to nije naš cilj i želja, jer ono što uradiš u ime Allaha to i ostaje i jedino od toga ćemo imati koristi.

E upravo zbog toga je dragi brate, draga sestro jedna od prednosti i koristi ramazana ili jedna mudrost Allaha dž,š, jeste da On olakšava, daje halve, slast islama, i slast življenja kao muslimana.

Svakako da mi tokom ramazana samovoljno činimo naša tjela slabijim, i umornijim, malte ne činimo ih sekundarnom stvari, stavljamo tjelesne prohtjeve po strani, dok se fokusiramo više na duhovnu stranu, jer mi kad malo zanemarimo tjelesne zahtjeve i prohtjeva tada duša dolazi do izražaja, svakako to nam pomaže da se koncetrišemo na dušu, naizad, pored toga, naš iman i vjerovanje neće biti na istom nivou kao što je bio par dana ili hefti prije, tako isto naš iman neće biti isti nakon mjesec dana, i to je činjenica. Jer iman vjerovanje se povećava sa dobrim djelima a smanjuje sa lošim.

Žalosna stvar je, da ustvari mi nismo dobri muslimani kakvi bi trebali biti, u ramazna svako od nas se trudi da se podigne za letvicu, ali ovo je jedna od Allahovih blagodati. Ko god ima i koliko atom vjerovanja u ramazanu njihov iman će se podignuti, ako slučajno neko nije klanjao, počne klanjati, ako nije klanjao sunnete, počne klanjati, a kad počnu da klanjaju sunnete počnu da klanjaju i noćni namaz, da uče Kur’an, sa jedne stranice počnu da uče deset, pa počnu da dolaze na ostale namaze, jer se trude da budu bolji.

Svako od nas u ovom mjesecu je podigao svoj stepen ili ljestvcu, a kad podigneš ljestvicu šta dobiješ? Dizanje na veći stepen ili ljstvicu je težak zadatak, ali činjenica je da nagrada koja je obećana i užitak to zaslužuju.

Sad kad se ramazan završi, šta ćemo raditi poslije toga? Hoćemo li se vratiti starim stopama? Hoćemo li se vratiti na stari početak? Na stari način življenja, ako je to tako; onda je stvarnost da ramazan uopšte nije djelovao na nas, niti smo se okoristili od njega. Allah nas je počastio sa halvom, ali mi tu halvu nismo ni oprobali što znači da mi uopšte nismo zainteresovani za nju.

Jedan od znakova primljenog dobrog djela je kako kažu učenjaci; da si bolji nakon urađenog djela nego prije njega, ako odeš na hadž, trebao bi bolji doći, ili je tvoj hadž bio beskoristan, to je stvarnost koju učimo iz Kur’ana i sunneta.

Tako je isto i sa ramazanom, Allah nas je počastio s ramazanom, i jednino On zna koliko nam je još preostalo ramazana, jer svako zna ko je bio s namam prošli ramazan a ko nije, sutra će se tako i nas sjećati, bili smo ali više nismo.

Imam Hasan El-basri kaže; Vi tražiti zadovoljstvo? Tražite sreću? Naći ćete te stvari u jednoj od tri, i ako ne nađete u njima, onda budite sigurni da su vrata sreće za vas zatvorena, i nećete naći sreću nigdje drugo: 1- Namaz 2- Učenje Kur’ana 3- Spominjenje Allaha. Dakle ovo su te tri stvari, ako u njima pronađemo sreću dobro smo postigli a ako ne, onda zaista haman da su vrata zatvorena.

Braćo i sestre ramazan je pri kraju, ali Gospodar ramazan je isti. Ramazan je završio ali nam je Allaha podario da živimo i dalje, molimo Ga da nam podari još prilika da postimo, jer svako od nas ima svoj početak i kraj, zato se molimo da ovaj ramazan bude početak a ne kraj, kako bi uradili još dobrih djela.

Namaz, zikr, učenje Kur’ana, druženje sa ostalim muslimanima, svako od vas je primjetio da kad ode na posao, da su usamljeni, jer sa svojom zajednicom se osjećaš živim i veselijim, svaki dan 50-100 ljudi zajedno se druže, klanjaju itd. To neće ostai tako, pa zašto želiš da se odvojiš od džamije, sad je džamija poprilično posjećena, parking je pun, imamo problema sa parkingom za bajram, imamo 1-2 safa na sabahu, 3-4 za teraviju, 7-9- za džumu, 15-20 za bajram, a svi živite u ovom gradu, svi ste tu u blizini. Zašto dozvoliti i svojevoljno prihvatiti da se odvojiš od takvog ambijenta. Kao što si našao vrijeme da dođeš u džamiju tokom ramazana, ostani na tome i nastavi dolziti.

Zašto ne želiš da nastaviš da ideš tim putem, zašto se izdvajaš, zašto ne želiš da dolaziš kao što si dolazio i u ramazanu?. Zašto, zašto, zašto? Molimo Allaha dž,š, da ostanemo na putu istine i da ne prestajemo dolaziti. Amin ja rabbel alemin.

Will you be a better person after Ramadan?

Imam Sedin AgicHere we are, having finished yet another Ramadan.  Having been blessed with yet another Ramadan.  It is as if it was yesterday when we were wondering how we are going to go through all of these 30 days.  The summer months fasting, this is the difficult fasting of July and August, and we were wondering how it was going to finish.  The month is as if it only came by literally one hour ago.

Dear, brothers and sisters, there is also a more rational and spiritual side that is dreading the end of this month.  Why?  Because we will miss Ramadan and everything about Ramadan!  We are going to miss fasting for the sake of Allah and feeling thirsty in the daytime knowing that Allah is rewarding us.  We are going to miss giving up our sleep.  We are going to miss the halaawah of listening to the Qur’an.  We are going to miss the pleasure of every day – forget the iftar, far sweeter than that is the brotherhood of Islam and the full masjid.

Ramadan makes us feel the pleasure of being a Muslim.  Ramadan allows us to taste what the Prophet called halaawat’l-iman.  He said iman has a taste and that the person has tasted iman.  There is an after effect of iman.  How does it taste?  The Prophet said there is a sweetness of iman.

Every one of us sitting here today has tasted that sweetness and has become addicted to the tilawah, the brotherhood, the masajid, the Qur’an, the dhikr, the du’a, the ibadah.  We are reintroduced to what it truly means to worship Allah.  In that process, we rediscover over and over again a fundamental fact:  there is nothing sweeter than worshiping Allah.  There is no feeling on earth that can leave you as fulfilled and as happy and as productive as worshiping Allah.

Your bodies are tired, your throats are dry, your sleep has been deprived, but I could not pay you a million dollars to feel like you feel right now, knowing that you fasted every day of this month and knowing that you struggled and have attended tarawih.  You feel like you have done something because you have done something that is truly the only productive thing that you can do, which is the worship of Allah.  Everything that you do for the dunya comes and goes.  Everything that I do and you do for this dunya is all going to go, no matter what you do or how big of a house you built.  Deep down inside you know that this is not what it is really all about.  What you do for the sake of Allah and for the sake of the akhirah truly remains.  That is dar’l-akhirah.  Allah said, “Dar’l-akhirah is the real life.”  Whatever we do for that hereafter is what makes us feel as if there is no other feeling in the world.

This is why, brothers and sisters, one of the biggest benefits of Ramadan and perhaps the biggest wisdom is that Allah facilitates for us and gifts us some sweets – the sweetness of Islam, the sweetness of iman, the sweetness of living like a Muslim.

In Ramadan we intentionally weaken the body and make it secondary because when we push the bodies’ urges and needs aside, the spirit rises up.  When we neglect the body, the soul takes over.  What does that allow us to do?  The opportunity to concentrate on the soul! The soul feels more aware.  Sadly, the iman of every one of us won’t be the same two weeks from now.  We all know this.  The iman that we feel right here and now is not going to be the same one month from now.

The sad fact of the matter is that we are not as good Muslims as we should be.  In Ramadan, every one of us raises the bar. This is one of the blessings of Allah.  Anyone who has an atom’s weight of iman, in Ramadan they raise the bar.  If they are not praying, they began to pray.  If they are not praying sunnah, they pray sunnah.  If they pray sunnah, they start praying tahajjud.  If they read one page of Qur’an a day, they start reading ten pages a day.  This is the Sunnah of Allah.

Brothers and sisters, every one of us has raised the bar this month.  When we raised the bar, what have we discovered? Raising the bar is not that difficult.  In fact, the rewards and pleasure are worth it.  Now that Ramadan is over, what are we going to do after this?   Are we going to back to where it all began?  Are we going to go back to our previous lifestyles?  If that is the case, then the fact of the matter is that Ramadan has not truly benefited us.  Allah gave us the dessert, but apparently we didn’t taste the sweetness because we aren’t interested in tasting it again and again and again.

One of the signs of Allah having accepted a good deed, as our scholars of the past say, is that you are better after the deed than before it.  If you go for Hajj, you better come back changed, or else your Hajj is useless.  That is the reality of what Islam and the Qur’an and Sunnah teaches us.  When you have had a momentous blessing of Allah it should show in your daily life.  That is why the scholars say that those who go for Hajj and come back the same, it is as if Hajj did not have any impact on them.  The same goes for any blessing.

Ramadan is one such blessing.  We have been blessed with another Ramadan.  Allah knows how many more Ramadan’s we are going to have.  Brothers and sisters, every one of us knows people who were not with us last Ramadan.  A time will come when people will be remembering us as well.  “So-and-so used to be amongst us,” and we are not going to be there.  Allah knows when our last Ramadan is.

Brothers and sisters, the real halaawah is the halaawah of iman.  Al-Hasan al-Basri, the famous ascetic, said, “You seek pleasure? You seek happiness?  You will only find it in one of three things, and if you don’t find it in three things, then know that the door of happiness has been shut for you, and you are not going to find it anywhere else.  1 – salah, 2 – qira’at’l-Qur’an, 3 – dhikrullah.”  This is where you find happiness:  salah, Qur’an, dhikr.  If you are not going to find happiness in these three things, you are not going to find it anywhere else.

Brothers and sisters, the month of Ramadan is over, but the Lord is the same.  The time is finished, but our lives still have some time.  Ramadan is over, but Allah has blessed us with more life and we pray for many more years, but eventually that must come to an end.  Every one of us will come to an end, so let us pray that this Ramadan will be the first of many Ramadan’s where we raise the bar every single month.

Brothers and sisters, prayer, salah, dhikr, Qur’an, recitation, being with the Muslims and the brotherhood, realizing we are an ummah – you and I both know that when we go to work and are the only Muslim there, you feel lonely and cut off.  With the community, you feel alive.  Every single day, 50-100 Muslims gathering to worship Allah is all gone now.  It’s not going to remain, but why should your attachment to the masjid be cut off?  The masjid is so packed that people are standing and parking lots have a problem and Eid comes and the day after Eid, we have two rows for prayer.  Why?  You are all living in the same city.  You are all close to the masjid.  Why should it be that the tilawah is heard every day and as soon as Ramadan is over, the Qur’an begins to gather dust until the next Ramadan?  What type of attitude is this when Allah has gifted us a Ramadan and allowed us to taste iman?  Let us continue that taste every day, every week, every month. When you make the intention and take the step, Allah will make it easy.  The Prophet said, “Allah says, ‘whoever walks toward Me one step, I walk towards him ten.  Whoever comes to Me walking, I come to him running.”  This is the beauty of Allah.  This is the majesty of Allah.  You show the intention and try whatever you can and Allah will bless us with the rest.

May Allah make this Ramadan an accepted Ramadan from all of us?  May Allah accept all of our fasting?  May Allah accept all of our qiyam. May Allah accept all of our recitation of the Qur’an?  May Allah free every one of us from His punishment and anger and the fire of Hell?  May Allah place us amongst the victorious?

Advertisements

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s