Pošteno postupati i odbijati bilo kakvu nepravdu

Pošteno postupati i odbijati bilo kakvu nepravdu

Imam Sedin Agic Prije svega savjetujem i sebe i vas da budemo svjesni Allaha dž,š, da budemo bogobojazni, pokorni Njegovim naredbama i Njegovim zabranama. Hvala Allahu dž,š, na svim blagodatima kojim nas je obasuo, i neka je salavat i selam na Poslanika Muhammeda a,s, njegovu porodicu, čestite ashabe, i sve sljedbenike koji su ga slijedili, koji ga slijede i koji će ga slijediti do Sudnjeg Dana.

Svake godine kad nam se mjesec ševal približi tj; pred kraj ramazana svako odvoji sadakatul fitr kako bi nekome uljepšali dan, i kako bi ga obeselili, nadajući se da će im to olakšati pripreme za bajramsko veselje, kako bi ga mogli svi zajedno provesti u veselju. Ova vrsta prakse nas uči da bajram nije samo naša sreća i naše veselje, već je to i vrijeme da se solidarišemo i da učvrstimo svoje veze sa onima koji su, da kažem manje sretiji.

To je zbog toga što mi pripadamo jedni drugima i zbog ljudskosti, zato nas pogađa ono što se dešava ovih dana sa našom braćom u Palestini u Gazi. Mi kao svjesni narod, moramo odbiti bilo kakvu formu nepravde i zulma prema bilo kome u svijetu, ne ovisno o njihovom uvjerenju i vjerovanjz, rasi, jeziku. Mi se molimo za mir, i nadamo se da se može riješiti situacija sa razgovorom i dikusijom. Jer, danas je potrebno dosta strpljenja, a nagrada za strpljenje je velika, kaže Allah dž,š, u suri Bekare 155-157: Mi ćemo vas dovoditi u iskušenje malo sa strahom i gladovanjem, i time što ćete gubiti imanja i živote i ljetine. A ti obraduj izdržljive, one koji, kada ih kakva nevolja zadesi, samo kažu: Mi smo Allahovi i mi ćemo se Njemu vratiti! Njih čeka oprost od Gospodara njihova i milost; oni su na Pravome putu!

Sve veći broj žrtava nehumanim postupcima napad na javne ustanove. uništavajući sve što je moguće, električne generatore, čak uništavanje cjevovoda, to se zove tragedija, masovno uništenje koje svijet mora osuditi. Naš Poslanik a,s, nas je učio da u bilo koj situaciji, žene, djeca, slabi i iznemogli, te stariji i usjevi se nesmiju uništavati ni po koju cijenu.

Postoji nekoliko lekcija koje možemo izvući iz ovog konflikta: Prva: Trebamo znati da arogantnost i odbijanje poslušati nekom kada nam daje svajet i upozorenje na naše greške. Vidjeli smo i vidimo kako grupa slijepih arogantnih ljudi ubija nedužnu djecu, žene, te uništavaju sve pred sobom. Kada nas neko savjetuje i konsultuje, trebamo biti zahvalni jer nam to pokazuje da Allah dž,š, želi da se vratimo ka pravom putu.

A svakako naređivanje dobra i odvraćanje zla je pohvalna karakteristika i to nas čini najboljim ummetom, kaže Allah dž,š, u suri Ali Imran 104-105: I neka među vama bude onih koji će na dobro pozivati i tražiti da se čini dobro, a od zla odvraćati – oni će šta žele postići. I ne budite kao oni koji su se razjedinili i u mišljenju podvojili kada su im već jasni dokazi došli – njih čeka patnja velika. I kaže u ajetu 110 iste sure: Vi ste narod najbolji od svih koji se ikada pojavio: tražite da se čine dobra djela, a od nevaljalih odvraćate, i u Allaha vjerujete. A kad bi sljedbenici Knjige ispravno vjerovali, bilo bi bolje za njih; ima ih i pravih vjernika, ali, većinom su nevjernici.

Kada nas neko savjetuje i ukaže na naše greške, trebali bi prestati činiti zulum i nepravdu prema drugima, jer ako ne prestanemo to je znak neše tvrdoglavosti i okrutnosti srca, jer nas je obvladala arogancija. Da ne zaboravimo hadis u kome Poslanik a,s, kaže: Od Abdullaha ibn Mesuda r,a, se prenosi da je Allahov Poslanik a,s, rekao: Ko god ima koliko trun oholosti u svom srcu neće ući u Džennet. Neki čovjek reče; Šta o čovjeku koji voli lijepu odjeću i obuću? Pa je odgovorio: Doista je Allah lijep i voli ljepotu. Oholost je odbijanje istine i potcjenjivanje ljudi. (Muslim).

Druga lekcija: Trebamo biti fer i pravedni, svjesni i odgovorni za riječi i djela u bilo kojoj situaciji. Ne ovisno da li to bilo u radosti i veselju ili tugi i žalosti, svejedno da li bili veseli ili ljuti, i ne ovisno da li se radilo o prijatelju ili neprijatelju. Neka nam to bude na pameti, da bez pravde i razumjevanja nećemo imati svjesti o našim postupcima, tako ćemo činiti nepravdu i uništenje. Tako se dešava u našj Gazi, to je retultat onih koji čine nepravdu. U takvim situacijama mi kao muslimani moramo postupiti mudro i smireno, i trebali bi izabrati način u kome neće biti nasilja.

Sve ove napomene su oni koji čine nered u Gazi i koji ubijaju nedužnu djecu i uništavaju sve pred sobom izgubili, izgubili su ljudskost i insanijet. Teško stanje koje nas je zapalo ne bi smjelo da nas dovede da postupimo kao oni, bez razmišljanja, jer mi i kad smo ljuti i kad smo veseli moramo postupati po istini. Naš Poslanik a,s, je rekao u hadisu kog bilježe Imam Taberani: Tri stvari će te sačuvati: 1- Da budeš pravedan kada si ljut i srdit i kada si smiren. 2- Da budeš umjeren i u neimaštini i u izobilju. 3- I da se bojiš Allaha dž,š, (da budeš svjestan svog Gospodara) kada si sam i kad si u društvu (u javi i taji).

Tako nam ovo stanje pomaže i ukazuje na važnost dove, i konstantng obraćanja Allahu dž,š. Moramo znati da šta god da se desi ili dešava da je s Allahovom dozvolom i sve se dešava Njegovom voljom i Njegovim određenjem. Oni imaju svoj plan uništenja i sijanja nereda, a Allah ima svoj plan, kaže Allah dž,š, u suri Ali Imran 54: I nevjernici počeše smišljati spletke, ali ih je Allah otklonio, jer On to umije najbolje.

Znaj dragi brate da šta god da planirmo, neće moći proći bez Allahove dozvole i volje, zato ma šta nam se desilo i šta god da se desi, nikad ne zaboravi da činiš dovu. Allah dž,š, kaže u suri Neml 62: Onaj koji se nevoljniku, kad Mu se obrati, odaziva, i koji zlo otklanja i koji vas na Zemlji namjesnicima postavlja. Zar pored Allaha postoji drugi bog? Kako nikako pouku vi da primite!

Molim Allaha svevišnjeg da nas uputi na pravi put, da nam da snage i sabura da izdržimo nepravdu, da se ne svetimo nepravdom, te da nam da smiraj u sušama, poštenja i poštovanja. Molim Allaha da nam sačuva omladinu da im ukaže na pravi put, da popravi naše stanje i da nas učini iskrenim robovima, i da nam podari da preselimo kao muslimani sa šehadetom, amin ja Rbbel Alemin.

Advertisements

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s