Zlatni primjer iz historije islama – Omerov r,a, primjer

Zlatni primjer iz historije islama

Ashabi r,a, su slijedili Poslanika a,s, u svim stvarima pa i u milosti prema nemuslimanima. Evo primjera Omera ibn Hattaba r,a, drugog halife i emirul mu’minina.

Dok je Omer r,a, šetao ulicama Medine ugledao je jednog starca kako prosi, bio je sjede kose, pognutih leđa i oslanjao se na štap. Omer r,a, je upitao; ko je ovaj čovjek? Rekoše: Taj čovjek je kitabija (dakle nije musliman) plaća nam džizju jer je pod našom zaštitom, no međutim kako je ostario i više nije u mogućnosti da plaća džizju on prosi i tako sakuplja da bi platio svoje dadžbine tj, džizju.
Kad je Omer r,a, to čuo, bi mu žao te zaplaka i reče: Tako mi Allaha nismo ga zaštitili niti smo pokazali milosti prema ovom starcu, plaćao je džizju dok je mlad a kad je ostario zaboravili smo na njega. Zatim Omer r,a, naredi da ga oslobode plaćanja džizje i ne samo to već je naredio da mu se daje mjesečno iz bejtul mala muslimana za njegove potrebe.
Eto šta je pravednost, šta znači kad se islam slijedi a ne privatni ili nečiji interesi, kad se poštuje svačije i kad se da svakom pravo, to se može desiti samo kad se slijedi islam. Ovo su zlatni primjeri koji nam pokazuju pravi islam, ne ovo to vidimo danas i takozvanu islamsku državu koja je napravljene zbog nekih interesa, političkih, ekonomskih, ratnih, i ko zna kojih.

Molim Allaha da nam podari razumjevanja i razlikovanja dobra od zla, i da slijedimo ono najbolje, da nam Poslanik a,s, bude uzor u svemu, amin.

Advertisements

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s