Zul-hidže -Mjesec hadža, posta, i činjenja dobrih djela

Zul-hidže -Mjesec hadža, posta, i činjenja dobrih djela

Allah dž.š. se zaklinje sa deset noci mjeseca zu-l-hidže, pa kaže: “Vel fedžr, ve lejalin ašr, veššef-i vel vetr, vellejli iza jesr…”  „Tako mi zore!” I deset noci! (El-Fedžr, 1-2) Po mišljenju Ibn Abbasa, Ibn Zubejra, Mudžahida i mnoge uleme koja pripada selefu (ranijoj ulemi) i halefu (kasnojoj ulemi), to je prvih deset dana zu-l-hidždžeta.

Muhammed a.s., u hadisu kaže: Ibn Abbas r. a. prenosi da je Poslanik a.s., rekao: “Nema dražih dana Allahu dž.š., za primanje dobrih djela od ovih dana. Rekoše: “Ni džihad na Allahovu putu?” Rece: “Ni džihad na Allahovu putu, osim da covjek izadje sa svojim imetkom i ne vrate se ni jedan!” (Buharija)

Poslanika a.s., koje prenosi Abdullah ibn Omer r.a.: “Nema vrijednijih dana kod Allah dž.š., niti dražih Njemu, od ovih deset dana, pa pojacajte u njima tehlil (izgovaranje šehadeta), tekbir (velicanje Allaha dž.š.) i tahmid (zahvale Allahu dž.š.!” (Ahmed)

Post dana Arefata, je kako kaže Poslanik s.a.v.s., uzrokom praštanja grijeha, godinu prije i godinu poslije: Prenosi Ebu Katadete El-Ensari r. a. da je Poslanik a.s., rekao: “Post po tri dana od svakog mjeseca i Ramazan do Ramazana su kao post cijelu godinu.” Bi upitan o postu Dana Arefata, pa rece: On briše grijehe ucinjene godinu prije i godinu poslije“Bi upitan o postu Ašure, pa rece: “On briše grijehe ucinjene u prošloj godini!” (Muslim)

unnet je postiti prvih devet dana ovog mjeseca, kao što stoji u slijedecem hadisu: Prenosi Hunejde bin Halid od svoje žene a ona od žena Allahovog Poslanika s.a.v.s.: “Poslanik a.s., je postio Ašuru, devet dana zu-l-hidžeta, i od svakog mjeseca po tri dana (bijele dane).” (Tirmizija)

Advertisements

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s