Gdje i kako možemo pronaći Hidra a,s,?

Gdje i kako možemo pronaći Hidra a,s,?

Dva mora se dodiruju ali se ne mjesajuUčitelj o islamskoj eskatologiji (nauka o kraju svijta, predznaci Sudnjeg Dana) se može prepoznat jer sjedi na stjeni (na kamenu) ali je i čvrst kao stjena u svom vjerovanju, nepokolebljiv je u svome ubjeđenju. On ne sjedi na različitim mjestima i udobnim foteljama jer bi tada imao i različita mišljenja, ili s koje god strane vjetr puše on se naginje i nakloni, se.

Npr, ako je praksa poslanika Muhammeda a,s, da ne dozvoljava da se muško i žensko rukuju, ili grle i ljube pri pozdravljanju, ili ako je Dedžal izmislio drugu univerzalnu religiju i način života, koji to čini prijeko potrebnim kako bi se iskazala maksimalna ljubav među ljudima i ženama, ili u najmanju ruku da je dozvoljeno ljudima i ženama da se rukuju grle i ljube pri pozdravljanju.  A kakvo je stanje današnjih društava?

Hidr a,s, i njegovi sljedbenici u to vrijeme će ostati čvrsti i nepokolebljivi kao stijena, u odbijanju i ne prihvatanju su složni jer je to vrsta grijeha. Alim ili učenjak o smaku svijeta bi se mogao naći na mjestu koje se zove ”Medžmaul Bahrejn” mjesto fdje se spaja dva mora – odnosno dva znanja i to spoljašno znanje i unutršnje znanjae. Učitelj integrira ova dva okeana i pretvara ih u jdno, jer njegovo znanje nije mehaničko, što znači da ne čita knjigu pa je zapamti i tako drugu treću itd, i ne ponavlja iste stvari iz dana u dan. Umjesto toga njegovo znanje je friško koje osvježuje nao voda nakon velike vrućine, ili kao kiša koja pada na suhu zemlju pa je oživi, isto tako i i ovakav učitelj podučava svemu i tako postaje sve zeleno i osvježeno, a ”Hidr” je dobio ime jer znači zeleno.

Pravi učitelj oživljava mrtva srca dok im govori o svrhi života, on je iskreni pastir koji je prepoznao vukove ovog zemana i koji poznaje metodu kako i na koji način zaštiti svoje stado od vukova. Znanje koje dolazi od Allaha dž,š, je locirano u Kur’anu, kada je Hidr a,s, objasnio Musau a,s, sva zbivanja koja su se desila, a koja je Musa a,s, pogrešno razumio, sura Kehf nas uči da postoje važne informacije da se religijski simboli ne mogu pojašnjavati bez znanja koje dolazi direktno od Allaha dž,š. Učitelj koji podučava ( o smaku svijeta) koji sjedi ns stijeni i koji Allahovom voljom razumije dešavanja koja se još nisu desila, takav učitelj uviđa stvari koje se nisu desile a to je ne moguće za običnog čovjeka da razumije.

Zato Musa a,s, koji je predstavljao ”Benu Israil” ili benu israelćane nije mogao otkriti tajnu da će kralj odozeti lađu ili da će dijete kad odraste naškoditi svojim roditeljima. Znanje koje nam omogućava da prodremo u budućnost je od krucialne važnosti pred ”smak svijeta” (svakako u budućnost niko nije prodro osim kome Allaha da znakove, pa na ovo i mi mislimo) dakle ovo je vrijeme u kome Je’džudž i Me’džudž žele da ugase svjetla islama s svojim imanjem, bogatstvom, meterijalizmom, nadmetanjem u imetku itd, (jer ovoliko bogatsvo je njihovo oružje pogotovo za našu omladinu koja većinom razmišlja samo kako doći do para). Svakako vo je jedna vrsta porobljavanja ljudkog roda s kojim Dedžal želi da uspostavi svoj sistem i svoju strategiju i vladavinu na ovom svijetu.

Ovakva vrsta znanja i nauke će omogućiti vjernicima da razume Džedalovu strategiju s kojom on pokušava da korumpira mlđu populaciju u ”Ahiri Zemanu” pred kraj svijeta te tako na taj način kada ih zarobi i kad ih odvati od vjerovanja, dolazi do uništenja vjere i vjerovanja njihovih roditelja. Vjernici znaju kako odgovoriti na takve provokacije s kojima ih želi uništiti i ubjediti da izgube svoje vjerovanje. Znanje i spiritualno ili duhovno nadahnuće dozvoljava učitelju kao što je Hidr a,s, da vidi ne samu budućnost Allahovom voljom, nego da vidi i prošlost, ono što je bilo i da to dvoje ukonbinuje  poveže, te da otkrije skriveno. Tako Musa a,s, nije znao tajnu prezidavanja urušenog zida, jer znanje i nauka o ahiri zemanu je ta koja omogućava takvim ljudima da ponovo isčitavaju i objašnjavaju historiju na drugačiji način – nego što je to uobičajno rečeno ili zapisato.

Kako će se učitelj i učenici prepoznati?

Učitelj ne traži niti traga za učenicima, već su učenici ti koji tragaju za učiteljom, te kad ga pronađu trebaju da traže dozvolu od učitelja da budu s njim i da uče od njega. Sura El-Kehf upozorava da metodologija studiranja bude drugačija od metodolgije podučavanja od strane učitelja, isto tako učenici ne bi trebali zapitkivati i rspravljati s svojim učiteljom, učenici bi trebali biti strpljivi dok ih učitelj podučava, jer i ako nešto ne razumiju odmah dok se o nečemu govori trebaju to ostaviti i biti strpljivi za kasnije pojašnjenje, kao što je Musa a,s, trebao sačekati pojašnjenje na kraju putovanja sa Hidrom.

Ako bi bilo u kom slučaju učenik bio ne zadovoljan učiteljovom podučavanju i metodologiji podučavanja – tada bi učenik trebao da napusti takvog učitelja, ali ne i da raspravlja sa svojim učiteljom.

Obaranje zida može da simbolizira uništenje ummeta pred kraj svijeta, pada dio po dio. Zid koji se urušio (dakle još nije pao) pripada dvojici jetima čiji su roditelji bili bogobojazni, isto kao i naše prve generacije, a dans njihovi sinovi su jetimi i siročad.

Zlato ili blago koje je ispod urušenog zida je svakako ”ISLAM” ako bi se zid potpuno srušio, tada bi bilo unište potpuno blago i zlato, ako dopustimo zidu da se potpuno sruši, tada bi bili potpuno uništeni i opljačkani, no, međutim kako nam Allah dž,š, obećava da na kraju islamu pripada trijunf, to potpuno uništenje zlata neće biti niti će se ikad dogoditi, tako da Allah dž,š, nije dozvolio da se otkrije blago jetima i da bude potpuno opljačkano i pokradeno.

Marod koji je živio u tom selu, to društvo i zajednica su bili korumpirani, isto kao i danas mnogi narodi uključujući i muslimane, zato i jeste riznica skrivena od takvih pljačkaša koji žele da unište i zbrišu islam sa zemaljske kugle. No, tu riznicu i to blago Allah dž,š, čuva.

Musa i Hidr a,s, su bili ne prihvaćeni od tog naroda u tom gradu, ali i pored toga Hid a,s, je ipak prezidao taj zid da se ne bi srušio do kraju. Tako draga braćo i mi danas prezidajmo zid da se na sruši do kraja, i ako nas proganjau i love na svakom ćošku, moramo biti kao stijena i nastaviti sa zidanjem, zato je svakom od nas po na osob dužnost da prezidamo zid koliko je ko u mogućnosti.

Da nam Allah pomogne u tome Amin

Korišten izvor od Huseina Imrna, s dodatkom koliko mi je podareno od uzvišenog.

Imam Sedin Agic

Advertisements

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s