Svaka im čast!

Ne mogu a da ništa ne kažem, poslije svega šta se desilo ovih dana u cijelom svijetu na zemaljskoj površini, zaista čovjek nekada ostane bez komentara ili izbezumljen, nijem, slijep i gluh.. a šta bi! možemo li išta učiniti, uraditi da bi nekome uljepšali dan, da bi ga oraspoložili, učini veselim i radosnim? Svakako da možemo ako ikog onda samog sebe. Kako nam i Poslanik a,s, savjetuje; ”Olakšavajte a ne otežavajte, obeseljavajte a ne rastužujete”!

Kako? Evo ovih dana znamo šta je se desilo u Bostonu, no, međutim takve i još gore eksplozije se dešavaju još na mnogim mjestima a pogotovo gdje su muslimani… pa šta? Kakve veze ima.. U Palestini već 50-60 godina, eto i u Iraku, eto i u Burmi, bilo je i u Bosni, Kosovu, Bangladešu, Indiji, Somaliji već duže vremena, itd…. kao i u arapskom svijetu u modernom dobu, Tunis, Libija, Egipat, Sirija, itd…

Muslimansko dijete siše dojku mrtve majke. Ali koga briga!” Ovo je nova vijest koja je šokirala one koji razuma i ljudskosti imaju. Ovo se širi po novinama i raznim profilima…”Tri Amerikanca su ubijeni u Bostonu, a cijeli svijet zna o njima”. Svaka im čast.. Da, svaka im čast kad su uspjeli obavjestiti cijeli svijet da zna šta im se i koja im se tragedija desila.. To su pravi domovnjaci, koji se sikiraju za svoje,, kod nas je većinom eto bilo je, desilo se, ubijeno toliko itd.. Ima li iko da mrdne prstom?

Dakle, koga briga. U Iraku, od 2003 pola milijuna iračke djece je ubijeno, to je 50.000 godišnje, to je 1.037 po danu, 1 dijete je poginulo svakih pola sata! ” I ovo je vijest koja kruži na socijalnim mrežama.. Dakle hoće li muslimani početi razmišljati ozbiljnije, hoćemo li još lutati i ibretiti se kako su oni uspjeli obavjestiti cijeli svijet za svojih troje ubijeni na maratonu.. Kako to da oni mogu a mi ko biva nemožemo nešto nam se neda, a onda svi pišu eto kako je to ko biva nepravda, jest kad se gleda iz jednog ugla, a ako pogledamo iz više uglova tek tada ćemo shvatiti realnost.

Nažalost, mi okrivljujemo druge, drugi su krivi, drugi nam ko biva nedaju, ko ih pita što bi rekao muftija, moramo smjeti i moramo znati ”Uči čitaj u ime Gospdara tvog Koji stvara” ovo su bile prve riječe objave, naredba i imperativ izučavanja, istraživanja, analiziranja, meditiranja, razumjevanja, pisanje, prevođenje, štampanje, printanje itd… A gdje smo mi? Pa nedaju nam…Dr Kardavi kaže da se riječ ILM (znanje) i Ja’lemun, Jetefekerun, itd, ove riječe se spominju na preko 800 puta u Kur’anu, a sve aludiraju na izučavanje. Ali koga briga za tim. bitno je brinuti kako drugi dospjevaju do javnosti i obavještavaju šta im se desilo, maja koga briga za Kur’anom i naukom!

Svaka im čast još jednom kad su uspjeli obavjestiti javnost o događajima koji su se zbili, a nama muslimanima nek bude pouka, a jedino nas može izvesti iz tmina i tame u kojoj žive muslimani je povratak Allahu dž,š, napuđtanje činjenja širka, malih i velikih grijeha. Kad to uradimo onda ćemo shavatiti šta trebamo i šta smijemo a šta nesmijemo.

Imam Hasan El-Basri je rekao; Da ste vi vidjeli ashabe r,a, rekli biste im da su ludi, a da su oni vas vidjeli rekli bi vam da niste muslimani. Dobro razmisli o ovome, koliko smo mi muslimani, koliko praktikujemo islam u svome privatnom pa i u javnom životu??? To je pitanje, a ne kako su uspjeli da obavjeste javnost, svaka im čast još jednom….!

Advertisements

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s